VERSIÓN CASTELLANA MÁS ABAJO

A vegades penso que les curses, durant la temporada, són com una partida de pòquer. Sincerament, no sóc una gran jugadora de cartes, però sovint, com veiem a les pel·lícules, el guanyador no és qui té les millors cartes, sinó qui les juga millor, qui pensa amb més fredor l’estratègia o qui calcula sense pressions com afrontar la seva “sort”.
És difícil arribar a totes les proves o, fins i tot, alguns anys, a una d’aïllada, amb les capacitats físiques, mentals i de salut al 100% i, encara més, quan parlem de llarga distància, que el sol fet de preparar la temporada ja és un desgast enorme. 
Si que és cert que en una de cada “x” ocasions, ens plantem a la línia de sortida amb una bona mà, aquelles curses en què la primera repartida de cartes ja és bona. No ens fa mal res, tenim els dipòsits omplerts fins als topes i mentalment estem més entusiastes i forts que mai. Aquest dia, només fent un parell de jugades, que vindria a ser gestionar bé les forces i els avituallaments, concentrar-se en els trams complicats i aguantar estoicament els moments baixos… doncs aquest dia tornem a obrir les cartes que tenim entre mans i veiem el repòquer d’asos que el guardem amb silenci i cara indiferent esperant el moment precís per ensenyar-lo, guanyar la partida i marxar a casa amb aquella sensació de no haver-nos ni despentinat.
Els dies que et passa això, els has de guardar en un calaixet de la memòria, enregistrar cada instant i sensació perquè el cos les recordi, però sempre conscient que aquella jugada, costarà un temps de repetir.
Pujada al Pico Ruivo (1800) Sky Marathon Madeira. Foto Aurelio Davide

En canvi, la gran majoria de jornades, agafes les cartes de sobre la taula i, de les 5, segurament 3 són bones. Aquí tens dues opcions, tancar la banca i tirar la tovallola o provar de jugar-les tan bé com sàpigues i crec que aquesta és la situació amb què la majoria dels corredors ens plantem a la línia de sortida de les grans curses.

A tall d’exemple i per parlar d’alguna situació propera, aquest any arribava a Transvulcania amb un principi d’anèmia detectat a tan sols un mes de la prova, després de tot l’hivern entrenant meticulosament. Tot i no ser la millor cursa de la meva vida, crec que la vàrem gestionar amb prou èxit fins que el cansament i l’infortuni em van jugar una mala passada i una caiguda em va deixar fora de la cursa quan tot just hi començava a entrar. 
Aquesta caiguda va fer que durant les quatre setmanes que separaven Transvulcania de Madeira no pogués córrer més de 5 dies (comptats amb calendari a la mà) i mai més d’una hora i mitja i, tampoc mai, sense dolor. Això sí, vaig fer més km de bicicleta de carretera amb aquelles 4 setmanes que amb tot l’any anterior. 
El dolor no el podia controlar, així que vaig decidir que aquest no seria un condicionant, si em deixava córrer aniria fent kms i si no… arribaria fins on em portés. Per la resta, no cal ser massa espavilat per saber quin seria el resultat d’una cursa de 55 km, amb poc més de 4.000 metres de desnivell positiu que ja ens havien anunciat molt tècnica i lenta després d’un mes de no tocar la muntanya i de gairebé no córrer. 
Però com va dir el meu entrenador: “El postcursa, ja el gestionarem quan acabis.” Calia jugar bé les cartes durant la prova: tenia molta força per pujar, la bicicleta et dóna això; no tenia ni cames ni agilitat per baixar i el ritme per pla no era, ni de tros, el desitjat, deixant de banda que en pla era on patia més dolor, però aquest condicionant he dit que el deixava fora. 
Van donar la sortida i, fora del fet que el genoll em va respectar força, res no va marxar massa del que havíem pensat: bones pujades, amb força i ritme, guardant un as a la màniga per les baixades que era conscient que em requeririen més concentració i paciència que en d’altres ocasions. 
Vaig jugar les cartes tan bé com vaig saber, segurament amb una mica més del compte “d’alcohol” durant la partida ja que la ressaca va ser de manual.
Al final, crec que aquest punt de joc és el que ens fa més o menys madurs en el nostre esport, una disciplina on no només existeix el factor físic i mental, sinó que hi ha una gran part d’estratègia que si no es gestiona amb coherència i fredor, se’ns mengen una sèrie de sentiments, pressions i factors que són els que fan que encara que surtis amb una escala de colors o un pòquer, acabis per perdre la partida. 
Con las cartas en la mano, toca jugar
A veces pienso que las carreras, durante la temporada, son como una partida de póquer. Sinceramente, no soy una gran jugadora de cartas, pero a menudo, como vemos en las películas, el ganador no es quien tiene las mejores cartas, sino quien las juega mejor, quien piensa con más frialdad la estrategia o quien calcula sin presiones como afrontar su «suerte».  
Es difícil llegar a todas las pruebas o, incluso, algunos años, a una de aislada, con las capacidades físicas, mentales y de salud al 100% y, más aún, cuando hablamos de larga distancia, que el sólo hecho de preparar la temporada ya es un desgaste enorme.  
Es cierto que en una de cada «x» ocasiones, nos plantamos en la línea de salida con una buena mano, aquellas carreras en las que la primera repartida de cartas ya es buena. No nos duele nada, tenemos los depósitos llenados hasta los topes y mentalmente estamos más entusiastas y fuertes que nunca. Ese día, sólo haciendo un par de jugadas, que vendrían a ser gestionar bien las fuerzas y los avituallamientos, concentrarse en los tramos complicados y aguantar estoicamente los momentos bajos … pues ese día volvemos a abrir las cartas que tenemos entre manos y vemos el repóquer de ases que lo guardamos en silencio y cara indiferente esperando el momento preciso para enseñarlo, ganar la partida y marchar a casa con esa sensación de no habernos ni despeinado.
Los días que te pasa esto, debes guardarlos en un cajón de la memoria, grabar cada instante y sensación para que el cuerpo las recuerde, pero siempre consciente de que esa jugada, costará un tiempo de repetir.
En cambio, la gran mayoría de jornadas, coges las cartas de sobre la mesa y, de las 5, seguramente 3 son buenas. Aquí tienes dos opciones, cerrar la banca y tirar la toalla o intentar jugarlas lo mejor que puedas y creo que esta es la situación con la que la mayoría de los corredores nos plantamos en la línea de salida de las grandes carreras.
A modo de ejemplo y para hablar de alguna situación cercana, este año llegaba a Transvulcania con un principio de anemia detectado a tan sólo un mes de la prueba, después de todo el invierno entrenando meticulosamente. A pesar de no ser la mejor carrera de mi vida, creo que la supimos gestionar con bastante éxito hasta que el cansancio y el infortunio me jugaron una mala pasada y una caída me dejó fuera de la carrera cuando apenas empezaba a entrar.
Esa caída hizo que durante las cuatro semanas que separaban Transvulcania de Madeira no pudiera correr más de 5 días (contados con el calendario en la mano) y nunca más de una hora y media y, tampoco nunca, sin dolor. Eso sí, hice más km de ciclismo durante aquellas 4 semanas que en todo el año anterior.
El dolor no lo podía controlar, así que decidí que este no sería un condicionante, si me dejaba correr iría haciendo kms y si no … llegaría hasta donde me llevara. Por lo demás, no hay que ser demasiado avispado para saber cuál sería el resultado de una carrera de 55 km, con poco más de 4.000 metros de desnivel positivo que ya nos habían anunciado muy técnica y lenta después de un mes de no tocar la montaña y de casi no correr.
Pero como dijo mi entrenador: «El postcarrera, ya lo gestionaremos cuando termines.» Tenía que jugar bien las cartas durante la prueba: tenía mucha fuerza para subir, la bicicleta te da esto; no tenía ni piernas ni agilidad para bajar y el ritmo en llano no era, ni mucho menos, el deseado, dejando de lado que en llano era donde sufría más dolor, pero este condicionante ya he dicho que lo dejaba fuera.
Dieron la salida y, fuera de que la rodilla me respetó bastante, nada se fue demasiado de lo que habíamos pensado: buenas subidas, con fuerza y ​​ritmo, guardando un as en la manga para las bajadas que era consciente de que me requerirían más concentración y paciencia que en otras ocasiones.
Jugué las cartas tan bien como supe, seguramente con un poco más de la cuenta de “alcohol» durante la partida ya que la resaca fue de manual.
Al final, creo que este punto de juego es lo que nos hace más o menos maduros en nuestro deporte, una disciplina donde no sólo existen los factores físico y mental, sino que hay una gran parte de estrategia que si no se gestiona con coherencia y frialdad, se nos comen una serie de sentimientos, presiones y factores que son los que hacen que aunque salgas con una escala de colores o un póquer, termines para perder la partida.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *